Ilyen kedvezmény például a megváltozott munkaképességűek után járó rehabilitációs hozzájárulás csökkentése, kiváltása, melynél ugye dolgozói létszámhoz kötik a „kötelezően foglalkoztatandó” megváltozott munkaképességű személyek számát, vagy éppenséggel ilyen lehet a szociális hozzájárulási adókedvezmény is őutánuk.

Szociális hozzájárulási kedvezmény érvényesítése

Na de milyen személyek után is érvényesíthetünk még szociális hozzájárulási adókedvezményt?

A szociális hozzájárulási adó összege évek óta csökkenő tendenciát mutat: idén, 2022. január 1-től a szociális hozzájárulási adó mértéke ugye 15,5%-ról 13%-ra csökkent.

Azon kívül, hogy az adó mértéke csökken, az adókedvezménye köre viszonylag széleskörű.

Taglalásunkban észrevesszük majd, hogy itt már nem csupán az úgynevezett „hátrányos” helyzetű dolgozók után járhat a kedvezmény, hanem mindemellett ösztönözve vannak még például a kutatás-fejlesztési tevékenységek is.

Felsorolásszinten vegyük át!

A szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény.
A munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető adókedvezmény.
A három vagy több gyermeket nevelő, munkaerőpiacra lépő nők után érvényesíthető adókedvezmény.

A megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető adókedvezmény.
A közfoglalkoztatottak után igénybe vehető adókedvezmény.
Kutatók foglalkoztatása után érvényesíthető adókedvezmény.

A kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény.
A szakirányú oktatás és a duális képzés után érvényesíthető adókedvezmény.
A védett korban elbocsátott köztisztviselők után érvényesíthető szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény.

Előfordulhat az a helyzet is, hogy egy munkavállaló után akár többféle kedvezménytípus is igénybe vehető lenne.

Mit tegyünk ilyenkor?

Mikor többféle kedvezmény is igénybe vehető

Egy természetes személy munkaviszonyára, közfoglalkoztatási jogviszonyára csak egy adókedvezmény érvényesíthetünk. Az adókedvezmények közötti választás joga minket, munkáltatókat illet meg.

Most, hogy széleskörűen megismerkedtünk azzal, hogy kik után vehető igénybe adókedvezmény, taglaljuk részletesebben a következőt:

Adóérvényesítési szabályokat

Most nézzük meg az adóérvényesítési szabályokat!
Ezek a szabályok a korábbi felsorolásban 1-től 7-ig pontban említett munkavállalók után érvényesek!

Adókedvezményt, ide nem értve a közfoglalkoztatás adókedvezményét, költségvetési szerv kifizető nem érvényesíthet.
Az adókedvezmény kiszámításánál a munkavállalót a munkaviszonyára tekintettel megillető (bruttó) munkabért a számviteli törvényben foglaltak alkalmazásával kell meghatározni.
Az adókedvezmény egy adott hónapban egyszer vehető igénybe ugyanazon kifizető és természetes személy között ismételt munkaviszonynál.
A kifizető és a természetes személy között egyszerre fennálló több munkaviszonynál a kedvezmény egy hónapban egyszer vehető igénybe.
Az adókedvezményt ugyanazon kifizető és természetes személy közötti ismételten létrejött munkaviszonyok során az elsőként létrejött munkaviszony, az egyidejűleg fennálló munkaviszonyok esetében a kifizető döntése alapozza meg.
Az Mt. szerinti munkáltató személyében bekövetkező változás esetén az adókedvezményt az átvevő munkáltató tovább érvényesítheti a fennmaradó kedvezményes időszakra.
Részmunkaidős foglalkoztatáskor a kedvezményalapot nem kell csökkenteni a részmunkaidővel arányosan.

Most, hogy széleskörűen tájékozódtunk a szociális hozzájárulási adó ezen kedvezményeiről, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy erős támaszt jelent nekünk egy jól felépített, logikus, gyors és sok automatizmussal ellátott ügyviteli szoftver, mint például az Armada bérszámfejtői modulja.

A program tökéletesen kezeli többek között a szociális adókedvezmények érvényesítését is a mindenkori törvényi előírásoknak megfelelően. Ha egy igazán pontos, megbízható, okos szoftvert szeretne, ismerje meg az Armada Ügyviteli rendszert, mely integrált, így bérszámfejtési modulját a későbbiekben bármikor tudja bővíteni is.

Kérjen ingyenes távbemutatót!